top of page

Prvosienka: Liečivé a Duchovné Posolstvo Jari

Updated: Apr 17

Prvosienka, (Primula veris), petrklíč (cz) je s jej jemnými kvetmi a príjemnou vôňou, jednou z prvých rastlín, ktoré sa objavujú na jar a prinášajú so sebou nádej na nové začiatky a obnovu energie po dlhej zime. Okrem svojej krásy a vône má prvosienka aj hlboký duchovný význam a liečivé účinky, ktoré môžu pozdvihnúť našu dušu a oživiť naše telo.


Doba zberu:

Február, Marec, Apríl, Máj


Zbierame:

kvety, listy, koreň a podzemok. Prvosienka je čiastočne chránená, zbierať sa môžu len jej nadzemné časti – kvety a listy.


Spirituálny Význam

Prvosienka má hlboký spirituálny význam, ktorý je spojený s obnovou, nádejou a novými začiatkami. Je považovaná za symbol prebudenia prírody po zime a oživenia našej duše po dlhom období tmy a chladu. Jej jemné kvety nás inšpirujú k otvoreniu sa novým možnostiam a prijatiu zmien v našom živote.

  1. Symbol obnovy: Prvosienka nám pripomína, že aj keď sa zdá, že prechádzame ťažkými časmi, vždy existuje nádej na nový začiatok a obnovu. Jej kvitnutie je symbolom nového života a rastu, čo nás vedie k prekonaniu prekážok a dosiahnutiu našich cieľov.

  2. Prítomnosť a pokoj: Pri kontakte s prvosienkou môžeme zažiť hlboký pocit pokoja a harmónie. Jej jemná energia nás uvoľňuje a pomáha nám pripojiť sa k prítomnému okamihu. Žiť tu a teraz.

prvosienka, bylinky, bylinková škola, prirodna medicina


Liečivé účinky


Protizápalové účinky:  používa sa na liečbu zápalových ochorení, ako sú reumatoidná artritída a dna. Pomáha zmierniť zápal a bolesť, čo môže zlepšiť pohyblivosť kĺbov a kvalitu života pacientov.


Liečba dýchacích problémov:  čaj z prvosienky sa používa na liečbu dýchacích problémov, ako kašeľ, chrípka a prechladnutie. Jeho upokojujúce účinky pomáhajú uvoľniť dýchacie cesty a zmierniť zápal. Celkovo posilňuje imunitný systém.


Podpora trávenia: prvosienka má tiež tráviace účinky a môže pomôcť zmierniť tráviace ťažkosti, ako nadúvanie, pálenie záhy, alebo nevoľnosť.


Ako Ju Používať:

Existuje mnoho spôsobov, ako využiť liečivé vlastnosti prvosienky:


  • Čaj: Pripravte si čaj z prvosienky. 40 g prvosienky, 30 g pľúcnika, 30 skrocelu, 20 g podbeľa, 20 g tymiánu. 1 PL lyžicu zalejeme 200 ml vody. 10 min lúhujeme, precedíme. Pijeme 2 x denne. Tento nálev priaznivo pôsobí na dýchciu sústavu, lieči zápaly a kašeľ.

  • Tinktúra: Pripravte si tinktúru z kvetov prvosienky a alkoholu. Táto tinktúra má protizápalové a upokojujúce účinky a môže byť použitá na vnútornú alebo vonkajšiu liečbu zápalových ochorení. Kvietkami prosienky naplníme 3/4 čistej, vysterilizovanej, sklenenej nádoby. Zalejeme ich 40% vodkou. Lúhujeme 3 týždne na tmavom a chladnom mieste (nie chladnička!). Precedíme cez plátno alebo sitko do zásobnej fľaše. Užívame 1 čl 2-3krát denne.

  • Víno: Áno, počuješ správne! Priprav si medicinálne prvosienkové víno. Kvietky prvosienky vlož do sklenenej nádoby, cca do 3/4. Zalej ich vínom. Lúhuj 2-3 týždne na tmavom a studenom mieste (nie chladnička). Preceď cez sitko alebo plátno do zásobnej fľaše. Toto vino má ukľudnňujúce účinky, používa sa pri nervozite, nespavosti. Užívame iba 1-2 PL večer.


Ak ju uvidíš na lúke, už budeš vedieť ako ju spracovať!




106 views0 comments
bottom of page