top of page

Príprava olejov

Updated: Jul 27, 2022


Na prípravu bylinkových olejov používame iba extra panenské, za studena lisované, najlepšie v bio kvalite: olivový, arašidový, kukuričný, slnečnicový. 100% prírodné silice, tiež iba v bio kvalite, žiadne synteticky vyrábané alebo oleje do aroma lámp! Potrebujeme nerezové nádoby, drevené alebo umelohmotné varešky, plátno, umelohmotné sitko, zásobné fľaše.

Postup– za studena:

Rastlinný materiál vložíme do zaváraninových fliaš, asi tak do ¾. Zalejeme olejom, priedušne uzavrieme, teda nepoužijeme kovové viečko, ale kúsok plátna, alebo mikrotenové vrecúško, ktoré ihlou perforujeme. Uložíme na slnko, kde sa vylúhujú podľa druhu rastliny 7 – 14 dní.


Občas pretrasieme, materiál vo fľaši premiešame drevenou vareškou. Počas vylúhovania môžu byliny splesnivieť, veľmi náchylný na takýto proces vylúhovania je napríklad nechtík lekársky. Preto je potrebné bylinám venovať každodennú pozornosť. Po určenej dobe vylúhovania byliny precedíme cez plátenný materiál alebo nekovové sitko. Naplníme pripravené vysterilizované a vysušené fľaše. Uchovávame v tme a chlade.

Postup – za horúca:


Potrebujeme dve nerezové nádoby, na tzv. Mariánsky kúpeľ– rastliny zohrievame vo vodnom kúpeli. Do väčšej nádoby nalejeme vodu, privedieme k varu. Vložíme do nej menšiu nádobu s bylinami zaliatymi olejom. Pomer je zhruba 1:2 až 1:5. Byliny musia byť zaliate olejom tak, aby boli všetky ponorené, aby sa masa dala miešať. Privedieme skoro až k varu, ale nevaríme. Odstavíme, necháme prikryté vylúhovať 24 hodín.


Na druhý deň môžeme postup zopakovať, závisí to od druhu rastliny. Po ochladení precedíme tak ako pri prvom postupe. Ak pracujeme so 100% silicami, postup je nasledovný: Do zohriateho oleja nakvapkáme niekoľko kvapiek silice, pod pokrievkou necháme vychladnúť a naplníme do fliaš.


Prírodné bylinkové oleje používame zvonku na natieranie, masáže, obklady, zábaly, ale aj zvnútra. Napríklad pri zápche sa podáva zeolit a olivový olej ráno nalačno.


Najúčinnejšie oleje sa lisujú z eukalyptu, cyprusu, mäty piepornej, šalvie, jalovca, harmančeka, levandule – 100 % silice.

Šalviový olej– upokojujúci účinok. Pomáha udržať pružnosť suchej alebo zrelej kože. Nepoužívame v tehotenstve.

Cyprusový- sťahujúci a upokojujúci účinok, pomáha regulovať vylučovanie kožného mazu v mastnej koži. Nepoužívať v tehotenstve.

Eukalyptový– antiseptický (proti mikróbom) a chladí. Na liečenie uhrov a vriedikov.

Geraniový– sťahujúce a upokojujúce účinky. Pomáha čistiť a napínať kožu, zmierňuje zápaly, na akné, drobné poranenie, ekzémy.

Jalovcový– sťahujúci a čistiaci efekt. Na akné, mastná pleť a mokvavé ekzémy. Nepoužívať v tehotenstve.

Levanduľový– antiseptické aprotizápalové účinky. Lieči spáleniny, uštipnutia hmyzom, ekzémy. Podporuje rast kožných buniek a ich liečenie, zmenšuje riziko jaziev.

Mätový– ochladzuje a čistí kožu. Zmierňuje svrbenie, ale príliš veľké dávky môžu svrbenie zhoršiť.

Melaleukový– (tea tree) antiseptické, protizápalové a protipliesňové účinky. Lieči ekzémy, vriediky, vyrážky, na všetky kožné defekty.

Olej z harmančeku rímskeho– upokujuje, čistí, vhodný na citlivú a suchú kožu. Lieči akné a zmierňuje rôzne druhy kožných zápalov.

Santalový olej– vyhladzuje suchú a zvráskavenú pokožku. Zmierňuje podráždenie vyvolané slnkom, vyrážkovým výsevom a pod.


445 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page