top of page

PĽÚCA podľa TČM

Updated: May 1, 2020

Párový orgán pľúca – hrubé črevo.

Jinový orgán


Riadia životnú energiu – vdychujú čistú a vypudzujú opotrebovanú energiu (čchi).


Pľúca pomáhajú riadiť krvný obeh – poruchy sa prejavujú: modranie perí, búšenie srdca, dušnosť, vysychanie pleti, nedostatočné zavlažovanie tela, kalná životná energia ostáva v tele a zahusťuje tekutiny, zanášanie pľúc, silný kašeľ, astma, poruchy metabolizmu, poruchy močenia, zápcha, vodnaté opuchy.


pľúca podľa tradičnej čínskej medicíny

Pľúca riadia rozptyľovanie a filtrovanie: životná energia a krv sa dostávajú do celého tela, dýchací aparát je čistý, dýchanie hlboké a pravidelné.


Vzťah pľúc k ostatným orgánom:

Pľúca riadia pokožku a ochlpenie, správne zásobovanie pokožky výživou a ocharnnou čchi vedie k čistej a pružnej pleti, dobrej tepelnej regulácii, vysokej obranyschopnosti organizmu.


Citom pľúc je zármutok. Prílišný smútok a žiaľ pľúca oslabujú. Naopak – ak má človek oslabené pľúca, je plačlivý, smutný.


Bez jedla človek vydrží veľa dní, bez dychu len pár sekúnd. Všetky staré kultúry dávajú rovnaký dôraz, význam slovu dych a duch: Boh vdýchol človeku život.  Indovia považujú vzduch nielen za médium na dýchanie, ale vidia v ňom pránu – životnú energiu, kozmickú energiu, Číňania– čchi, Slovania– živa. Ide o prejav Božieho vyžarovania, Ducha svätého.


Byliny s obsahom saponínov: znižujú povrchové napätie hlienov a umožňujú lepšie vyašliavanie: divozel, prvosienka, sladké drievko, skorocel, koreň mydlice lekárskej. Lipa, kotúč poľný, koreň omanu pravého, ligurček.


Byliny s obsahom slizov: na zapálenej sliznici vytvárajú ochranný film, pod ktorýms a zápal lepšie hojí, tlmia neproduktívny suchý kašeľ: ibiš, slez, topoľovka, kostihoj, lisšajník islandský, podbeľ. (nezalievame vriacou, len hurúcou vodou)


Byliny s obsahom dzinfekčných, antiseptických látok: bazalka, saturejka, pamajorán, matarina dúška, tymián. Obsahujú fytoncidy – prírodné antibiotiká.


Byliny s obsahom látok organicky viazanej kyseliny kremičitej a jej solí: regeneračné účinky, urýchľujú liečbu: praslička, žihľava, konipnica bledožltá, všetky druhy stavikrvu.


Nový e-book Rastliny na prežitie obsahuje množstvo receptov a postupov domácej liečby- od akné, anémie, po respiračné ochorenia, trvávenie, reumu, atď,..

3,986 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page