top of page

Rebríček

Updated: Aug 1, 2022

Je to veľmi rozšírená bylina, rastie pri cestách, na suchých stráňach, v priekopách, pri lesoch. Predmetom zberu jen najčastejšie vňať, niekedy len kvet (Herba et Flos millefolii). Môžeme ho zberať do neskorej jesene, čo je pri liečivej byline veľká výhoda.


Rebríček obsahuje glykosidickú horčinu, silicu, alkaloidy, cholín, flavóny, triesloviny, kumaríny, aldehydy, kyselinu mravenčiu, octovú a salicylovú. Má horkú, zvieravú a ostrú chuť.

Použitie

Rebríček patrí k najpoužívanejším bylinám. Už farár Kneipp pred viac než sto rokmi nazval rebríček „kráľom v liečbe ženských ochorení“. Bylina má naozaj výrazne hemostatické vlastnosti, tlmí krvácanie, nielen gynekologické a to tak, že zasahuje priamo zrážalivosť krvi. Čerstvá šťava urýchľuje zrážanlivosť krvi o až 60%. Potláča kŕčovité bolesti pri menštruácii i pri zažívacích ťažkostiach. Podporuje trávenie, vracia chuť k jedlu. Osvedčil sa pri gastritíde, enteritíde, žalúdočných vredoch. Je vhodný aj do čajov určených na liečbu obličiek a močového systému, pomáha aj pri nočnom pomočovaní. Pôsobí tiež protiskleroticky, protiastmaticky. Používa sa aj pri prechladnutí, horúčke, pretože má protizápalové a antiseptické pôsobenie. Mierne znižuje krvný tlak.


Zvonku sa používa na výplachy, kúpele, na rôzne nehojace sa rany, kožné defekty, na zapálené ďasná. Rebríček ovplyvňuje obehovú, dýchaciu a tráviacu sústavu.

Na bylinkových kurzoch sa naučíme účinky liečivých rastlín a aj to ako ich zbierať, spracovať a sušiť. Tešíme sa na vás!


619 views0 comments

Comments


bottom of page