top of page

Recepty na zdravý stav pečene

Updated: Jul 26, 2020

Pečeň vyjadruje životný postoj, hodnotenie. Ukazuje náš vzťah k svetu a k ľuďom, to, ako dokážeme milovať, tolerovať nedostatky druhých, ustupovať ak treba, aj keď náš názor je najbližšie pravde. Stav pečene ukazuje, či s pokorou prijímame úlohy a výzvy života, ako sa vieme tešiť zo života. Sú producentom i barometrom našej celkovej životnej nálady, ukazujú pochopenie zmyslu nášho života, náš celkový temperament. Pečeň je centrom psychickej látkovej premeny.

Oslabuje ich nemiera, prehnaná rozpínavosť, príliš veľa jedla, sexu, pitia. Učia nás správnu mieru vo všetkom. Učia nás zbavovať sa jedovatosti, hnevu, agresie. Majú obrovskú regeneračnú schopnosť – tak ako aj my – vždy sa môžeme vrátiť do pôvodného stavu lásky. Slabosť pečene sa prejavuje zhoršenou schopnosťou vyrovanť sa s vplyvmi prostredia – ALERGIE!

V pečeni nie je nič pokorného a pokojného, jej choroby sú prudké, razantné, dynamickejšie než iné: migrény (pocit, že praskne hlava), väčšinou pravostranné. Rýchla pomoc– nohy do studenej vody, až ľadovej, vydržať kým sa dá, opakovať niekoľkokrát. Sú to zlostné nekontrolovateľné záchvaty hnevu. Tiež podráždenosť, frustrácia, rozmrzelosť, žiarlivosť, depresia. V bežnom živote to znamená, že naše rozhodnutia, životné plány, schopnosť presadiť sa závisia od našej pečene. Negatívnymi emóciami si pečeň oslabujeme, berieme jej energiu. Negatívne emócie by sme mali nechať cez nás len pretiecť, neuchovávať ich v sebe, staré krivdy nechať odísť. Naša duša si potrebuje všetko vyskúšať, bez ohľadu na to, v akej je telesnej schránke. Za každou emóciou je nejaký orgán. Zhoršený stav pečene– stav pokožky, jej suchosť a šupinatenie.

RECEPTY Vhodné potraviny: artyčok, baklažán, bazalka, mrkva, zeler, červená repa, špenát, brokolica, cesnak, hliva ustricová, citrón, hrozno, zázvor, kurkuma, jedlé gaštany.



Zmes na harmonizáciu pečene: rovnaké diely – smil piesočný, púpava lekárska koreň, nechtík, očianka rostovova. Keď nemáme smil, nahradiť ostropestrecom. Najprv povaríme smil 510 minút, tým zalejeme ostatné byliny.


Mrkva obyčajná: obsahuje látky, ktoré pomáhajú pečeni regenerovať sa. Okrem varenej mrkvy, šťavy z mrkvy, užívať mrkvové semená: pomlieť, 3 x denne pol čajovej lyžičky.

Pestrec mariánsky: pomlieť semená, užívať 3 x denne čajovú lyžičku. Nemlieť do zásoby. Je to najlepšia forma užívania pestreca. Vhodná je aj tinktúra.

Rademachova tinktúra: pripravíme si samostatne tinktúry: lastovičník, pestrec, benedikt lekársky, hotové tinktúry zmiešame, z každej po 50 ml.

Čakanka obyčajná: koreň čakanky chráni pečeň. Užívame v zmesiach, alebo pijeme praženú, ako náhradu za kávu.

Fľaškovec obyčajný (Lagenaria siceraria): najbohatší zdroj cholínu, konzumujeme ako tekvicu. Cholín obsahuje aj pastierska kapsička, jablčník, listy senovky gréckej.

Archangelika čínska: lieči cirhózu pečene.


Archangelinka čínska

Čaj na podporu činnosti pečene: 100 g koreňa púpavy, 50 g koreňa čakanky, 50 g koreňa omanu pravého, 20 g žihľavy, 20 g mäty piepornej. Zmiešame korene, 1 Pl tejto zmesi zalejeme 250 ml studenej vody, pomaly privedieme k varu, povaríme 3-4 minúty, týmto odvarom zalejeme žihľavu a mätu, necháme odstáť 10 minút, precedíme. Pijeme pomaly, po dúškoch 3 x denne medzi jedlami.

Gemmoterapia: žito, jalovec, čierna ríbezľa, schizandra, nechtík, pestrec, borievka, pištek, rozmarín. Sú to tinktúry z púčikov rastlín.

Ruský recept: rovnaké diely sladovky hladkoplodej, ruže, žihľavy, vratiča, mäty. Zmes spevňuje membrány pečeňových buniek.

1,110 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page