top of page

ROZMARÍN LEKÁRSKY

Updated: Jul 26, 2020


Rormarín je neopadavý poloker, kvety má nafialovelé. Drogou je list, zbiera sa od konca mája do augusta.

Obsahové látky rozmarínu:

Obsahuje vysoký obsah flavonoidov, trieslovín, organických kyselín, fytoncídne pôsobiacich látok. Jarné a jesenné zloženie je rôzne, taktiež rastliny z juhu Európy majú iné obsahové látky než tie naše.


Účinky rozmarínu:

Prekrvuje tráviaci traktu, zlepšuje tvorbu tráviacich fermentov a tvorbu žlče– dyspeptické stavy s nadúvaním. Odstraňuje pocit fyzickej ale hlavne spychogénne podmienenej únavy a vyčerpanosti. Pôsobí aj močopudne, ako mierne kardiotonikum– zvyšuje chorbne znížený tlak. Zlepšuje prekrvenie malej panvy, pomáha pri otehotnení. Zvonku, pri reume a neuralgii sa nanášajú maste, ktoré  pôsobia na hlbšie tkanivá. Je vhodný na pomalý krvný obeh, kôrnatenie ciev. Rozmarín osviežuje a zahrieva. Posilňuje telo i pamäť. Okysličuje mozgové bunky. Vhodný pre ľudí, ktorí majú studené nohy.


Na zvýšenie tlaku: rozmarínové víno – 75 g drogy preliať 1 l bieleho vína, 8 dní macerovať.

Trávenie, kŕče: chladivá Kneippova rozmarínova masť: 8 g silice rozmarínovej, 4 g kafru, 4 g mentolu, tuk z ovčej vlny.

Tinktúra z rozmarína: používame ju ako regulujúci a upokojujúci prostriedok, pri rozladenosti, nervovej rovnováhe, v klimaktrériu, ako žlčopudný a močopudný prostriedok.


Senná nádcha: pri sennej nádche sa užíva spolu s yzopom. Inhalácie– 10 g na 1 l vody, môže sa niekoľkokrát denne.


V ľudovom liečiteľstve predstavuje symbol lásky a smrti. Hovorí sa mu "morská rosa" – rosis marini.


Je vhodný na samostatné podávanie i do zmesí. Patrí ku prudšie pôsobiacim bylinkám. Je kontraindikovaná v tehotenstve, pri dojčení, ani nepoužíva sa ani po prekonanej chorobe obličiek alebo pečene.


Bronchitída: naparovanie hlavy, 1 PL rozmarínu na 1 l vody, 2-3 x denne.

Na nečistú pleť: dažďová voda, rozmarín a pomarančové šupky– 10 min variť.

Srdcovo-cievne poruchy: hloh, medovka, imelo, rebríček, srdcovník.


Neuropsychické vyčerpanie: medovka, mäta, kozlík.


Rozmarínové víno: 50 g rozmarínu, 15 g hlohu kvety, 10 g hlohu plody, 15 g hrozienok, 5 g čerstvého zázvoru, 3 g škoricovej kôry, 3 g rebríčka, 3 ks klinčeka. Do sladkého červeného vína, môžeme pridať 2 PL medu. 10-14 dní vylúhovať, každý deň zamiešať. Aj keď zvyšuje tlak, tu je v kombinácii s hlohom, takže sa to vyrovnáva.


Mágia:

Jej spaľovaním sa uvoľňujú silné očistné vibrácie. Kládol sa pod posteľ, ako ochrana. ruky v rozmaríne Po kontakte s chorými sa umývali ruky vo vode s rozmarínom. Známa ako Reginae Hungaricae turčianskych olejkárov – v čistom liehu rozmiešaná rozmarínová silica.


2,650 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page