Fermentované limonády sú perfektným osviežením počas jari i leta. Nielenže krásne vyzerajú ale aj výborne chutia! Samozrejme výsledná chuť závisí od byliniek alebo kvetov, ktoré použijeme.
My sme túto ružovú fermentovanú limonádu vytvorili z:
Pľúcnika lekárskeho
Rozmarínu
Mäty piepornej
Aký je postup?
Veľmi jednoduchý :) Bylinkami naplníme 3/4 sklnenej fľaše, pridáme teplnú prevarenú vodu a 3 PL hnedého/bieleho cukru (alebo medu alebo panely).
Premiešame a pridáme štipku sušených vínnych kvasiniek (tento krok je voliteľný).
Macerujeme na teplom mieste (napr. parapeta) cca 5 dní.
Každý deň viečko otvoríme.
Následne precedíme a uchovávame v chladničke týždeň.
Prekvapí vás svieža chuť, bublinky (vtedy je limonáda skutočne správne "sfermentovaná").
Aké bylinky môžeš skombinovať?
akékoľvek jedlé bylinky a kvety :) Záleží len od tvojej fantázie! Odporúčam pridávať mätu, medovku a rozmarín, keďže sú to aromatické bylinky, ktoré limonádam dodajú ten správny "šmrnc".
Toto leto bude (aspoň v našej záhrade) v znamení fermentácie a zdravých drinkov :)
Na zdravie!
Comments