top of page

Sirup z Arónie: Superpotravina v Tekutej Podobe

Updated: Aug 11

Arónia je drobný čierny plod, ktorý získava čoraz väčšiu popularitu vďaka svojim mimoriadnym zdravotným prínosom. Je to rastlina bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály, ktoré podporujú naše zdravie rôznymi spôsobmi. Jedným zo spôsobov, ako ju spracovať, je príprava sirupu. V tomto článku sa pozrieme na to, ako pripraviť lahodný sirup z arónie a prečo by sme ho mali zaradiť do svojho jedálnička.


Prečo Práve Aróniový Sirup?

Arónia je známa svojimi silnými antioxidantmi, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tieto antioxidanty môžu pomôcť znižovať riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina. Okrem toho, arónia obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém, a vitamínu K, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí.


Arónia je tiež bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie, a obsahuje množstvo minerálov, vrátane železa, vápnika a mangánu. Všetky tieto živiny robia z arónie superpotravinu, ktorá by mala byť súčasťou nášho nášho jedálnička.


arónia, sirup, sirup z arónie

Ako Pripraviť Sirup z Arónie

Príprava sirupu z arónie je jednoduchá, tak poďme na to!


Ingrediencie:

  • 1 kg plodov arónie

  • 1/2 liter vody

  • 1 kg panely alebo cukru (môžete použiť aj med alebo iný prírodný sladidlo podľa preferencií)

  • Šťava z 1/2 citróna

Postup:

  1. Príprava Plodov: Najprv dôkladne umyjeme plody arónie a odstránime všetky stonky a lístky.

  2. Varenie: Plody arónie vložíme do veľkého hrnca a pridáme vodu. Varíme na nízkej teplote, približne 30-45 minút, kým plody nezmäknú a neuvoľnia svoju šťavu. Plody následne "popučíme" s nástrojom na pučenie zemiakov.

  3. Plody necháme v takomto stave v hrnci odpočívať cez noc. Hrniec prikryjeme utierkou.

  4. Prepasírovanie: Ráno zmes precedíme cez jemné sitko alebo plátno, aby sme oddelili šťavu od plodov. Dobre stlačíme, aby sme získali čo najviac šťavy.

  5. Príprava Sirupu: Šťavu prelejeme do hrnca, pridáme cukor biely, hnedý, panelu, kokosový (1:1 k objemu šťavy). Za stáleho miešania privedieme zmes k varu, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom teplotu znížime a necháme variť ďalších 10-15 minút. Ku koncu pridáme šťavu z citróna.

  6. Horúci sirup nalejeme do sterilizovaných fliaš, uzavrieme, zabalíme do utierky a necháme takto pomaličky vychladnúť.

  7. Uchovávame na chladnom a tmavom mieste.


Prečo si Pripraviť Sirup z Arónie


Sirup z arónie je skvelým spôsobom, ako si užiť všetky zdravotné prínosy tejto superpotraviny. Môžeme ho pridávať do vody ako osviežujúci nápoj, polievať ním palacinky alebo wafle, alebo ho používať ako prírodné sladidlo do čaju. Jeho bohatá, jemne trpká chuť sa skvele hodí aj do koktailov a dezertov.


Pravidelná konzumácia sirupu z arónie posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie a podporuje celkové zdravie. Je to tiež výborný spôsob, ako si vychutnať chuť leta po celý rok. Na zdravie!


Nauč sa ako spracovávať liečivé rastliny do účinných foriem na mojom bylinkovom kurze, 6.-8.9 vo Vyhniach! Je to tvoja posledná šanca zažiť zber byliniek priamo na lúkach so mnou.





630 views0 comments

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page