top of page

Srdcovník Obyčajný-recepty

Updated: Jul 26, 2020


Najčastejšou liekovou formou srdcovníka je dvojminútový odvar, ale možný je aj nálev. Vyššiu účinnosť majú alkoholové formy ako tinktúra, vínny odvar, balzám.


V podobe tinktúry sa užíva 20-40 kvapiek denne, čaj 2 x denne. Dávkovanie neprekračovať. Opatrne pri tehotných– nie je úplne kontraindikovaný, ale je potrebné užívať ho s opatrnosťou.

Pri dlhodobom užívaní môže nastať mierna alergická kontaktná dermatitída (podľa Mowrey).


Podávame samostatne aj v zmesiach. Upravujeme podľa hlavnej rastliny. Napríklad do sedatívnych zmesí– ľubovník, medovka, borák, alebo list vrbka úzklistá. Zaujímavé je pôsobenie s adapteogénmi: s eleuterokokom, leuzeou... Tu kombinujeme tinktúry takto, ak nie je predpísané inak: 1 diel srdcovníkovej tinktúry, 2-3 diely tinktúry z adaptogénu. Srdcovník odbúrava nežiadúce účinky adaptogénov– napríklad falošnú nespavosť po užití večerného lieku, alebo pocit vnútorného tlaku.


Tinktúra pôsobí mierne, čo je pri kardiologických problémoch vítané. Tinktúra sa hodí aj do zmesí so špecifickým určením– pri liečbe cukrovky, prostaty...


Recepty:

Na zväčšenú prostatu: 4 diely srdcovníka, 4 diely zlatobyle, jeden diel vresu, 1 PL prelejeme 0,25 l vriacej vody, 10 min. luhovať, 3 x denne šálka.

Mierne formy cukrovky: 50 g srdcovníku, 60 g šalvie, 40 g jastrabiny lekárskej, 40 g žihľavy. Nálev: 2 PL na 0,5 l vody. Užívať po lyžičkách počas dňa. Kúra trvá 30 dní, sledovať glykemickú krivku, aby neodšlo ku hypoglykémii.

Čaj: 1 g byliny na 2 šálky vriacej vody, 10 min lúhovať. Pijeme najlepšie chladný, po dúškoch, 1-2 x denne.

Studený nálev: 1PL byliny zaliať 2 šálkami studenej vody, nechať 12 hodín stáť. Piť 2 šálky denne.

Odvar: 1PL vňate na 2 šálky vody, krátko povariť.

Alebo: 1PL srdcovníka, 1 PL rebríčka krátko povariť a 15 min lúhovať. Môžeme sladiť medom. 1-2 šálky denne.

Tinktúra: medovka, pamajorán (alebo kozlík koreň, alebo srdcovník), mäta pieporná, hloh, fenykel– uvádzajú ho spolu lúhovať v liehu. Užívať 20-30 kvapiek.

Víno: do červeného alebo bieleho vína naložíme hloh, srdcovník, medovka – hrsť bylín an 1 l vína. Týždeň macerovať. Malú odmerku 1-2 x denne.


Víno s medom: 1 l vína červeného plus 60 g vňate. 10-15 dní luhovať, precediť.

Anglický názov: motherworth i latinské meno poukazuje na dve najčastejšie použitie rastliny: srdce a ženský reprodukčný systém.

Je primárne hypotenzná, ale je to tonikum, takže neznižuje aktivitu pod normálny stav. Často sa porovnáva s valeriánou lekárskou. Najnovšie výskumy potvrdili silnejší účinok srdcovníka pri srdcových ochoreniach nervového pôvodu.


Culperer: “neexistuje lepšia bylina, ktorá by dokázala srdce zbaviť melanchólie, posilniť ho a potešiť ducha."


William Cook (1869): "Ako posilňujúci liek v prípade nervozity, bolesti a búšenia srdca, špecifických ženských problémov a vrodeného nepokoja, je toto prostriedok, ktorý si zaslúži zmienku na prvom mieste."


762 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page