top of page

Tri bylinky neskorého leta

Aj keď je hlavnou bylinnkárskou sezónou obdobie júna a júla, liečivé rastliny kvitnú aj počas neskorého leta.


Predstavíme vám tri z takýchto rastlín, ktoré majú výnimočné liečivé účinky.

Astra novoanglická skvelo pôsobí na horný a dolný dýchací systém. Je obzvlášť užitočná pri sezónnych alergiách a prechladnutí, ako aj v prípadoch akútnej a chronickej astmy.


Možno ju použiť ako tinktúru vyrobenú z čerstvých kvitnúcich vrcholkov alebo ako čaj pri prechladnutí a chrípke. Táto bylina neskorého leta s vysokým obsahom prchavých olejov podporuje tráviaci systém. Podľa mojich skúseností s astrou je užitočná proti nadúvaniu a plynatosti.

Ďalšou z našich bylín neskorého leta je krásna chryzantéma. Vďaka svojim antibakteriálnym a antipyretickým vlastnostiam (znižujúcim horúčku) je astra prospešná pri vírusových infekciách. Chryzantéma je tiež skvelá pri bakteriálnych infekciách. Je skvelá na sezónne alergie na konci leta, ktoré môžu spôsobiť únavu, červené a boľavé oči (použijeme obklady).


Táto rastlina neskorého leta je známa ako tonikum dlhovekosti. Chryzantémy sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty a preto sa používajú na podporu celkovej vitality a zdravia.

Masť zo zlatobyle je skvelá na preťažené kĺby, zápaly a bolesti tela. Pre vyčerpané telo je táto bylinka neskorého leta upokojujúca ako tinktúra, čaj, olej alebo masť.


Zlatobyľ je horká a priaznivo pôsobí na tráviaci trakt. Pomáha utíšiť zápaly v tráviacom trakte (aj v dýchacom a močovom). Zlatobyľ je teda tiež bežná bylinka na močové cesty, je to diuretikum, obličkové tonikum a antiseptikum. Pomáha preplachovať močové cesty, zmierňuje zápaly a pomáha zastaviť opakujúce sa alebo rozvíjajúce sa infekcie močových ciest.


Nezabudnite preto, že ajj keď sa leto pomaly končí, bylinkárska prax je celoročná. Objavujte ju s nami napríklad aj na kurze Základy fytoterapie: Imunita 2-4.9 vo Vyhniach. Tešíme sa na vás!


S láskou


Iveta

197 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page