top of page

Ukľudňujúci bylinkový sirup s bazou, ománom a sladkým drievkom

Updated: Aug 22, 2022

Tento recept na bylinný sirup proti kašľu obsahuje účinnú zmes bazy čiernej (Sambucus spp.), koreň ománu pravého (Inula helenium) a koreň sladkého drievka (Glycyrrhiza glabra). Tento recept je obzvlášť vhodný na suchý kašeľ.


Bobule bazy čiernej (Sambucus spp.).

Bazový (Sambucus spp.) sa dá použiť na prípravu lahodného bylinného sirupu proti kašľu, ktorý je ideálny na zimné mesiace. Posilňuje bunkové steny a zabraňuje preniknutiu vírusov. Skracuje trvanie choroby.


Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra)

Sladké drievko obsahuje polysacharidy, ktoré prispievajú k jeho ukľudňujúcej a upokojujúcej kvalite. Je ideálne pri bolestiach, ktoré sú horúce a suché, ako sú bolesti hrdla súvisiace s bronchitídou, suchý kašeľ a podráždenie žalúdka (napríklad vredy). V ajurvéde je sladké drievko považované za liečivé pri akýkoľvek zápaloch na slizniciach v celom tele. Sladké drievko ako spazmolytikum zmierňuje bolestivý, neproduktívny kašeľ, zatiaľ čo jeho uvoľňujúci expektoračný účinok pomáha vylučovať viskózny upchaný hlien z pľúc.


Korene ománu pravého (Inula helenium)

Korene ománu pravého sa oddávna používajú na podporu dýchacieho systému. Zahrieva a čistí dolné dýchacie cesty, účinne odstraňuje preťaženie a uviaznutú energiu. Upokojuje podráždené tkanivá a zápaly, ktoré vznikajú pri kašli. Stimuluje trávenie a chuť do jedla, pomáha odstrániť zápchu a zlé trávenie.


Ingrediencie


2 polievkové lyžice ománu (Inula helenium) na kašeľ alebo 2 polievkové lyžice echinacey (Echinacea purpurea) na bolesť hrdla.

2 polievkové lyžice koreňa sladkého drievka (Glycyrrhiza glabra).

2 lyžice bazy čiernej (Sambucus spp.)

1 polievková lyžica nastrúhaného zázvoru (Zingiber officinale).

1 lyžica škoricových lupienkov (Cinnamomum verum) alebo 2 škoricové tyčinky

Kôra z jedného organického pomaranča

1 liter studenej vody

1 až 2 šálky medu (alebo cukru)

¼ šálky brandy


Pokyny


Výroba sirupu začína odvarom. Bylinky skombinujte s vodou v stredne veľkom hrnci. Na strednom plameni privedieme k varu a hrniec čiastočne prikryjeme pokrievkou. Necháme dusiť, kým sa tekutina vo vnútri nezredukuje na polovicu. Odstráňte z tepla a preceďte bylinky.

Prelejte tekutinu do hrnca a pridajte med alebo cukor. Ak používate med, veľmi jemne zahrievajte, kým sa med nerozpustí.

Ak používate cukor, priveďte sirup do mierneho varu a varte ďalších 30 minút, aby sa sirup ešte viac zahustil.

Odstráňte sirup z ohňa a pridajte brandy.

Dokončite umiestnením sirupu do čistých, sterilných fliaš. Pridajte štítok so zložkami a dátumom vytvorenia sirupu.

Uchovávajte v chladničke maximálne 3 mesiace.


Dávkovanie bude závisieť od bylín použitých v sirupe ako aj od veku príjemcu. Všeobecná dávka je ½ čajovej lyžičky až 1 polievková lyžica užívaná 1 až 3-krát denne so zvýšenou frekvenciou počas akútnej fázy symptómov.

363 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page