top of page

Zima v tradičnej čínskej medicíne

Element: Voda

Povaha: Jin

Orgány: Obličky, močový mechúr, nadobličky, uši a vlasy

Chuť: Slaná

Výzva: Prekonanie strachu a depresie


Starovekí Číňania verili, že ľudské bytosti by mali žiť v súlade s prírodnými cyklami svojho prostredia. Zimný chlad a tma nás nútia spomaliť. Toto je ročné obdobie, aby sme sa zamysleli nad naším zdravím, doplnili energiu a šetrili sily.


Podstata zimy je Jinová- je neaktívna, studená a vlhká. Buďme teda introspektívni, pokojní a počas sezóny budujme našu Qi (životnú energiu). Tak sa pripravíme sa na jarné započatie nového života.


Zime vládne vodný živel, ktorý je spojený s obličkami, močovým mechúrom a nadobličkami. Podľa filozofie tradičnej čínskej medicíny sú obličky považované za zdroj všetkej energie (Qi) v tele. Ukladajú všetku rezervnú Qi v tele, aby ju bolo možné použiť v čase stresu a zmien, alebo na liečenie a prevenciu chorôb.


Voda prúdi. Pohybuje bez námahy. Vyvážený vodný živel dokáže hladko prechádzať terénom s odvahou a silou vôle. Pocit toku a ľahkosti a súlad s vlastným zámerom alebo osudom sú emócie zimy. Vo vode je hĺbka, temnota a tajomstvo. Emócia spojená s vodným živlom je strach. V primeranom množstve je strach nevyhnutný na prežitie, pretože nám umožňuje prechádzať situáciami s rozvážnosťou. Keď je však vodný prvok v nerovnováhe, človek môže pociťovať nadmerný strach, fóbie a nedostatok odvahy.


Počas zimných mesiacov je dôležité vyživovať Qi našich obličiek. Je to čas, kedy sa táto energia dá najľahšie vyčerpať. Preto je v zime dôležitý odpočinok. V tomto ročnom období nadmerná práca a nedostatok spánku ľahko vyčerpávajú vodný živel a najmä obličky.


Močový mechúr je prirovnaný k rezervoáru, kde sa zhromažďuje voda nášho tela. Jeho akupunktúrny meridián je najdlhší v tele: začína pri očiach, prechádza cez hlavu k zadnej časti krku, po stranách chrbtice ku krížovej kosti, k zadným častiam kolien, dole po lýtkach členkov, a končí na vonkajšej strane malíčka. Fyzické príznaky nerovnováhy zahŕňajú bolesť chrbta, bolesť močového mechúra, závraty a bolesti hlavy, problémy so zrakom a inkontinenciu moču. Úloha močového mechúra je „zadržiavať“ moč a preto so „zadržiavaním“ súvisia aj emocionálne znaky nerovnováhy: okrem strachu aj závisť a žiarlivosť.


Jedlo, ktoré nás v zime vyživí


Počas zimy sa čo najviac vyhýbajte surovej strave, pretože tá má tendenciu ochladzovať telo. Počas zimy by ste mali klásť dôraz na ohrievajúce jedlá:


Polievky a dusené jedlá

Varená koreňová zelenina

Fazuľa

Miso a morské riasy

Cesnak a zázvor


Bylinky


Užívame hlavne adaptogénne bylinky, ktoré posilňujú obličky a nadobličky, posilňujú imunitu, zmierňujú depresie, zmierňujú úzkosť a pomáhajú telu adaptovať sa na stres. Napr. bazalka posvätná, ashwaghanda, astragalus, ovsená slama a rhodiola sú bylinky, ktoré sa môžu užívať denne ako doplnky alebo čaj.


Esenciálne oleje


Esenciálne oleje ako pelargónia, ylang ylang, jazmín a bazalka môžu byť použité v difuzéri na posilnenie vodného prvku. Kvetinové oleje sú väčšinou stredné alebo základné tóny, ktoré rezonujú s hlbšími vrstvami nášho ja. Kvetinové oleje vyživujú jin, pozdvihujú ducha a spájajú sa s našou vnútornou krásou a podstatou. Bazalka sa napríklad používa v zmesiach na únavu, depresiu, sústredenie a pamäť.


Vnútorná práca


Zima je čas na vnútornú prácu. Naplánujte si viac času na objavovanie seba samého. Meditácia, jóga, písanie denníka, dýchancie cvičenia sú skvelé zimné aktivity. Pomáhajú tiež pomôcť prekonať strach a depresiu.


V tomto období prirodzene inklinujeme k vyhľadávaniu vecí, ktoré nám v zime prinášajú svetlo a radosť. Cítime potrebu hlbšieho spojenia s tými, ktorí sú nám blízky. Zároveň sa však nepreťažujeme.


Recent Posts

See All
bottom of page