Každá potravina, ktorú zjeme, vytvára v tele chlad, je neutrálna alebo zahrieva. V zime je potrebné jesť zahrievajúce potraviny, podporíme metabolizmus, lepšie spaľujeme tuky.
Počas zimného obdobia by sme mali do jedálnička zaradiť: zeleninu ako tekvica, kapusta, ružičkový kel, cibuľa, cesnak, pór, zeler...vhodné sú husté zeleninové vývary alebo tepelne spracovaná zelenina ku každému jedlu.
Korenie: kari, bazalka, zázvor,peper, paprika, chili, feferónky, muškátový orech, klinček, škorica, rozmarín, sladké drievko.
Doporučené potrvaviny: obiloviny – divá ryža, krúpy, ovos, pohánka. Vlašské orechy, kurča, jahňa, bažant, kozie mäso, losos, pstruh, sardinky, tuniak. Ostatné– morské riasy, morská soľ, kakao, kokosové mlieko.
BYLINY
Sladké drievko – antioxidant, odbúrava toxíny z tela, prečisťuje pečeň, ničí helikobaktera, pomáha odbúravať tuky. Slúži tiež ako prírodné sladidlo.
Čaj pre zrýchlenie metabolizmu: 15 g koreň a listy púpavy, +5 g kôry jelše, 15 g koreňa sladké drievko, 15 g violky trojfarebnej.
1 PL zmesi prelejeme 200 ml studenej vody, 3 hod lúhujeme, privedieme k varu, odstavíme a prikryjeme na 15 min.
Trávenie tukov: čaj maté– obsahuje kofeín, rozprúdi metabolizmus a trávenie tukov, užívame po jedle. Môžeme ho zmiešať aj s čajom z harmančeka, môžeme nechať vylúhovať škoricu a ochutíme plátkom pomaranča.
Punč z bazy čiernej: obsahujú množsvo vit C– rozbíja kalórie. Použijeme bazovú šťavu (z kvetov, ale najlepšia je z plodov). 150 ml šťavy, 150 ml jablkovej šťavy, 2 klinčeky, kúsok škorice, citrónovú šťavu. Povaríme asi 5 min.
Čaj zo šalvie a brezy: pri nadúvaní upokojí žalúdok, prečistí. Zelený čaj s ananásom– čerstvé kúsky ananásu zalejeme vriacim zeleným čajom.
Kommentare