Zimné prehrievajúce potraviny a byliny pre štíhlu líniu

Aktualizace: bře 19


Každá potravina, ktorú zjeme, vytvára v tele chlad, je neutrálna alebo zahrieva. V zime je potrebné jesť zahrievajúce potraviny, podporíme metabolizmus, lepšie spaľujeme tuky.


Do jedálnička zaradiť: zeleninu– tekvica, kapusta, ružičkový kel, cibuľa, cesnak, pór, zeler...vhodné sú husté zeleninové vývary alebo tepelne spracovaná zelenina ku každému jedlu.


Korenie: kari, bazalka, zázvor,peper, paprika, chili, feferónky, muškátový orech, klinček, škorica, rozmarín, sladké drievko.


Doporučené potrvaviny: obiloviny – divá ryža, krúpy, ovos, pohánka. Vlašské orechy, kurča, jahňa, bažant, kozie mäso, losos, pstruh, sardinky, tuniak. Ostatné– morské riasy, morská soľ, kakao, kokosové mlieko.


BYLINY

Sladké drievko – antioxidant, odbúrava toxíny z tela, prečisťuje pečeň, ničí helikobaktera, pomáha odbúravať tuky. Slúži tiež ako prírodné sladidlo.

Čaj pre zrýchlenie metabolizmu: 15 g koreň a listy púpavy, +5 g kôry jelše, 15 g koreňa sladké drievko, 15 g violky trojfarebnej.

1 PL zmesi prelejeme 200 ml studenej vody, 3 hod lúhujeme, privedieme k varu, odstavíme a prikryjeme na 15 min.

Trávenie tukov: čaj maté– obsahuje kofeín, rozprúdi metabolizmus a trávenie tukov, užívame po jedle. Môžeme ho zmiešať aj s čajom z harmančeka, môžeme nechať vylúhovať škoricu a ochutíme plátkom pomaranča.

Punč z bazy čiernej: obsahujú množsvo vit C– rozbíja kalórie. Použijeme bazovúä šťavu (z kvetov, ale najlepšia je z plodov). 150 ml šťavy, 150 ml jablkovej šťavy, 2 klinčeky, kúsok škorice, citrónovú šťavu. Povaríme asi 5 min.

Čaj zo šalvie a brezy– pri nadúvaní, upokojí žalúdok, prečistí. Zelený čaj z ananásom– čerstvé kúsky ananásu zalejeme vriacim zeleným čajom.


397 zobrazení

0907575629

Košice, Slovakia

©2017 by Bylinková Škola Matky Zeme. Všetky práva vyhradené.