top of page

Ťažké trávenie po vianočných jedlách?

Vianočné obdobie je charakteristické výskytom tráviacich problémov. Ťažké jedlá, zákusky, alkohol sa rýchlo prejavia na našom trávení. Vyskúšajte si preto pripraviť feniklový čaj s harmančekom, pomarančom a medom, ktorý naštartuje vaše bruško a ukľudní bolesť a nadúvanie.


Semená feniklu (Foeniculum vulgare) sú známe svojimi karminatívnymi vlastnosťami. Karminatíva majú sú aromamtické a podporujú cirkuláciu a pohyb svalov tráviaceho traktu. Ukľudňujú kŕče, nadúvanie a hromadenie plynu. Semená feniklu sa po stáročia používajú na pomoc telu spracovať potravu. Fenikel tiež pôsobí ako skvelý prostriedok proti nevoľnosti, stimuluje chuť do jedla a trávenie a je užitočný pri kolikách a zápche. Podporuje tok mlieka dojčiacej matky a prostredníctvom mlieka môže upokojiť trávenie dieťaťa.



Kombinácia feniklu s kvetmi harmančeka (Matricaria chamomilla) a pomaranča robí z tohto feniklového čaju po večeri skutočný balzám na trávenie. Horké zložky v harmančeku stimulujú zdravé tráviace procesy a pomáhajú pri zmierňovaní príznakov bolesti žalúdka a hnačky. Pridajte tieto bylinky do svojej rutiny po večeri a váš žalúdok sa vám za to poďakuje.


Ingrediencie:


2 gramy sušených kvetov harmančeka (Matricaria chamomilla)

1 gram sušenej pomarančovej kôry (Citrus x sinensis)

1 gram mletého semena feniklu (Foeniculum vulgare)

Med


Pokyny:


Zalejte 1 lyžičku čajovej zmesy 250 ml horúcej vody a prikryte.

Nechajte lúhovať 25-30 minút.

Ak chcete pripraviť väčšiu dávku, jednoducho znásobte ingrediencie (na polliter čaju zdvojnásobte množstvo každej bylinky).

Nezabudnite však, že si vždy pripravujeme čerstvú dávku čaju.


255 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page