top of page

Žime v súlade s ročnými obdobiami: jeseň, pľúca a prvok kovu

Jeseň sa podľa tradičnej čínskej charakterizuje:


Element: Kov

YIN orgán: Pľúca

YANG orgán: Hrubé črevo

Emócia: Zármutok, smútok, neschoponosť nechať vecí ísť

Cnosť: Jasnosť myšlienok, vnútorný pokoj

Farba: Biela

Chuť: Štipľavá


Tradičná čínska medicína kladie dôraz na život v súlade s ročnými obdobiami. Je to dôležitý prvok na udržanie si fyzického i mentálneho zdravia. My to však v našich uponáhľaných životoch ignorujeme.


Počas jesene sa jangová energia začína vytrácať a stúpajúca energia jinu nás povzbudzuje, aby sme s láskou vykročili do nového obdobia a prijali spomalenie nášho životného tempa. Tak ako sa príroda pomaly začína ukladať na spánok, aj my cítime nutkanie spomaliť, urobiť si lahodný bylinkový čaj, zapáliť sviečku,...


Jeseň nás povzbudzuje aby sme zhodnotili naše ciele do konca roka a uprednostnili to, čo je v našom živote skutočne dôležité. Teraz je čas uvoľniť všetko to, čo nepotrebujeme, čo nás ťaží,...



Dominantným prvkom jesenne je kov a orgány, ktorým máme venovať zvýšenú pozornosť sú pľúca a hrubé črevo. Pľúca sú zodpovedné za vnášanie života do nášho tela a spolu s hrubým črevom nám pomáhajú zbaviť sa toho, čo už nepotrebujeme.


Keď sú tieto orgány v rovnováhe, prejavuje sa to aj na našich emóciách. Vieme zdravo smútiť, nechať ísť všetko zbytočné a nepotrebné. Máme hranice a sme zorganizovaní. Pri nerovnováhach cítime ťažobu, nespracovaný smútok, nevieme nechať veci plynúť.


Počas jesene vyživujte element kovu:


  • Cvičte dýchacie techniky. Vedome dýchajte v tichu a sústredte sa iba na nádych a výdych. Predstavujete si, že pľúca sa plnia zlatým svetlom, ktoré ich posilňuje a regeneruje.

  • V aromaterapii používajte eukalyptus- pridajte ho napr. do difúzera. Eukalyptus posilňuje celý náš dýchací systém.

  • Cvičte jógu, plilates alebo iné cviky, ktoré otvárajú hrudník.

  • Jedzte teplé jedlo- polievky, dusenú zelenina a prívarky namiesto studených šalátov a smoothies.

  • Zahrňte do svojho jedálnička orechy, hrušky, jablká, huby, cibuľa, fazuľa, zemiaky, cvikla, brokolica, kapusta, zeler, sladké zemiaky.


Prajeme vám krásne jesenné dni

294 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page