top of page

Aromaterapia

Updated: Jul 26, 2020

Každý si môže doma urobiť kúpeľ, nemusí byť znalec esencií, stačí vybrať si podľa nosa.


Napríklad:

Pri prílišnej únave a námahe nôh: jalovec 3 kv, levanduľa 2 kv, rozmarín 2 kv.


Pri reumatických bolestiach – masáže: jalovec 6 kv, levanduľa 12 kv, rozmarín 7 kv.

Alebo– geranium, levanduľa, majoránka.


Antiseptická ústna voda– bergamot, levanduľa.


Pri bronchitíde – bergamot 3 kv. , eukalyptus 3kv. , santal 4 kv. Alebo – yzop 2 kv., levanduľa 6 kv., majoránka 10 kv.


Oleje používané vnútorne– pri kŕčovitom kašli– cyprus 2 kv., yzop 3 kv. Zlé trávenie, kolika– bazalka 1 kv., jalovec 2 kv, kardamon 1 kv, mäta 1 kv.


Žlčové kamene – bergamot 2 kv., eukalyptus 1 kv., alebo rozmarín 2 kv. Tieto oleje užívať 3 x denne rozpustené v medovej vode.


Namiesto obkladov môžeme použiť rozprašovač alebo zariadenie na naparovanie tváre. To je zvlášť dobré pri pleti so sklonom k akné. Rozprašovač môžeme použiť na akýkoľvek typ pokožky. Do vody pridáme 2-3 kv vhodnej esencie alebo zmesi. Budete prekvapení, ako sa olej dokonale vsiakol. Ak predsa len ostanú stopy oleja na tvári, jednoducho ich vysajeme papierovým obrúskom.


Pleťová maska: budeme potrebovať niekoľko ingrediencií – jogurt, prírodnu hlinu (zeolit) ovocie alebo esenciálne oleje. Jogurt čistí, tonizuje a je tak jemný, že ho znesie každý typ pokožky. Vždy používame čerstvý biely jogurt. Ak by sme ho chceli použiť samostatne, je príliš riedky. Miešame ho s hlinou alebo s jemnou ovsenou múkou. Táto zmes je základom na akúkoľvek masku. Suchšia, dehydrovaná pleť vyžaduje miernu, hydratačnú výživnú masku – tu je ideálne ovocie, môžeme pridať med. Ovocie rozmixované pridávame k základnej zmesi spolu s olejom z pšeničných klíčkov (alebo avokádový, mandľový olej) a s 2-3 kv esenciálneho oleja. Ak je pokožka mastnejšia, použijeme viac hliny. Hlina má výrazné antitoxické vlastnosti, výborne čistí a odstraňuje nečistoty.





Citlivá pleť: med a jogurt, grep. melón.,neroli, ruža, harmanček.

Suchá pleť: avokádo, banán, mrkva, melón, olej z pšeničných klíčkov, ruža, santalové drevo.

Zrelá pleť: jablko, avokádo, grep, citrón, olej z pšeničných klíčkov, cyprus, olibanum, pačuli.

Normálna pleť: avokádo, grep, citrón, broskyne, olej z pšeničných klíčkov, jazmín, nerol, levanduľa.

Pôsobenie– 20 min. Potom jemne zmyť teplou vodou, naniesť rozprašovačom vodu s esenciou, alebo obklad dáme ešte na 10-15 min s jemneou látkou namočenou v roztoku esenciálneho oleja.




Choroba je výsledkom emocionálenej disharmónie na niektorej úrovni organizmu. Keď sme vystresovaní, ľahšie podliehame chorobám. Vzájomné prepojenie tela a duše si uvedomoval i vizionársky lekár Edward Bach. Tvrdil, že choroba je konsolidácia duševného stavu. To isté učil i Hippokrates a iní veľkí lekári v staroveku. Dnes táto koncepcia tvorí základ nového odboru– psychoneuroimunológie.


Naše zdravie závisí od potravy, vody, vzduchu. Rovnako dôležité je však pestovať našu duchovnú stránku, pretože sme o niečo viac než len telo a myseľ. Duchovná stránka našeho ja súvisí s našim vzťahom k nám samým, k našemu okoliu, zahŕňa uvedomenie si zmyslu života a našeho miesta vo svete. Bez zmyslu bytia sa stávame depresívnymi a apativckými, život sa nám zdá prázdny a bezvýznamný. Skutočná liečba môže nastať iba vtedy, keď sa dotýka všetkých stránok našeho bytia ako celku – tela, mysle a ducha.

565 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page