Počas letných, horúcich dní nie je nič lepšie ako mať svoje vlastné bylinkové limonády. Čo ak by boli ešte aj fermentované a bez cukru?
Ako na to?
Pripravíme si bylinky, ktoré chceme použiť. Môžu to byť kvety púpavy, môže to byť kombinácia mäta-rozmarín-pľúcnik, môže to byť prvosienka-púpava-medovka,... Záleží to iba od tvojej fantázie!
Bylinkami naplníme 3/4 čistej, vysterilizovanej fľaše.
Pripravíme si prevarenú teplú (nie horúcu) vodu do ktorej vložíme 2 ČL lyžice medu (daj viac ako máš viac ako litrovú fľašu alebo ak preferuješ sladšie limonády)
Pridáme šťavu z polky citrónu (alebo viac, ak ju chceš kyslejšiu)
Prime štipku vínnych kvasiniek (kúpili sme ich v OBI)
Fľašu uzavrieme
Každý deň ju na chvíľku otvoríme. Limonáda sa fermentuje 5 dní
Po 5 dňoch precedíme, nezabudneme byliny vložiť do plátna a poriadne stisneme, aby sme z nich dostali čo najviac tekutiny.
Skladujeme v chladničke po dobu cca 5 dní.
Alternatívy limonády
Namiesto cukru môžete použiť med (ak máte napr. na med alergiu alebo ste vegán)
Vínne kvasnice môžete vynechať, ale práve tie nám zaručujú proces fermentácie a kvalitný výsledok
Z našich experimentov sme zistili, že skvelú chuť vytvára kombinácia mäty a medovky, krásnu ružovú farbu nám prinesie pľúcnik lekársky, nádhernú žltú farbu vytvoria kvety púpavy.
Určite tento recept vyskúšaj, osvieži tvoje letné dni a spotrebuj bylinky, ktoré práve všade navôkol rastú!
Vieš, že sa odo mňa môžeš naučiť množstvo receptov? Priamo na lúke so mnou zbierať liečivé rastliny? Zažiť meditácie v prírode? Teším sa na teba na najbližšom bylinkovom kurze v prírode.
Comments