top of page
Writer's pictureIveta Henzelyová

Letné fermentované limonády! Zdravé, prírodné osvieženie, ktoré musíš vyskúšať!

Počas letných, horúcich dní nie je nič lepšie ako mať svoje vlastné bylinkové limonády. Čo ak by boli ešte aj fermentované a bez cukru?



fermentacia, limonada, bylinky, pupava

Ako na to?


Pripravíme si bylinky, ktoré chceme použiť. Môžu to byť kvety púpavy, môže to byť kombinácia mäta-rozmarín-pľúcnik, môže to byť prvosienka-púpava-medovka,... Záleží to iba od tvojej fantázie!


  • Bylinkami naplníme 3/4 čistej, vysterilizovanej fľaše.

  • Pripravíme si prevarenú teplú (nie horúcu) vodu do ktorej vložíme 2 ČL lyžice medu (daj viac ako máš viac ako litrovú fľašu alebo ak preferuješ sladšie limonády)

  • Pridáme šťavu z polky citrónu (alebo viac, ak ju chceš kyslejšiu)

  • Prime štipku vínnych kvasiniek (kúpili sme ich v OBI)

  • Fľašu uzavrieme

  • Každý deň ju na chvíľku otvoríme. Limonáda sa fermentuje 5 dní

  • Po 5 dňoch precedíme, nezabudneme byliny vložiť do plátna a poriadne stisneme, aby sme z nich dostali čo najviac tekutiny.

  • Skladujeme v chladničke po dobu cca 5 dní.


Alternatívy limonády


  • Namiesto cukru môžete použiť med (ak máte napr. na med alergiu alebo ste vegán)

  • Vínne kvasnice môžete vynechať, ale práve tie nám zaručujú proces fermentácie a kvalitný výsledok


Z našich experimentov sme zistili, že skvelú chuť vytvára kombinácia mäty a medovky, krásnu ružovú farbu nám prinesie pľúcnik lekársky, nádhernú žltú farbu vytvoria kvety púpavy.


Určite tento recept vyskúšaj, osvieži tvoje letné dni a spotrebuj bylinky, ktoré práve všade navôkol rastú!


Vieš, že sa odo mňa môžeš naučiť množstvo receptov? Priamo na lúke so mnou zbierať liečivé rastliny? Zažiť meditácie v prírode? Teším sa na teba na najbližšom bylinkovom kurze v prírode.




175 views0 comments

Comments


bottom of page