top of page

Prečo sa starať o tenké črevo v období leta?

Tenké črevo je párovým, dutým orgánom srdca. Je pre srdce partnerom, ktorý preberá niektoré jeho úlohy, pomáha mu plniť všetky jeho úlohy, dodáva mu energiu a uľahčuje mu jeho prácu. Samozrejme, musí byť v dobrej kondícii, inak bude potom musieť srdce pomáhať jemu. Je to tak pri všetkých orgánoch, pracujú v pároch a pomáhajú si.


Tenké črevo v našom tele plní funkciu rozkladu potravy na výživné látky a oddeľovania nepotrebných látok, ktoré sa posúvajú do hrubého čreva. Tu prichádzajú tráviace šťavy z pečene cez žlčník a z pankreasu.


Tenké črevo riadi príjem živín, naplňuje sa, riadi premenu vecí. Žalúdkom rozložená potrava postupuje cez vrátnik dole do tenkého čreva, tam ostáva určitú dobu a je ďalej trávená na vyživujúcu esenciu, ktorá je potrebná pre život a chod organizmu.


tradičná čínska medicína, bylinky

Tenké črevo riadi vylučovanie, oddeľovanie čistého od kalného. Pojem čisté predstavuje jemné esenciálne látky, ktoré vyživujú organizmus. Kalné je zasa to nestrávené, teda nepotrebné, ktoré z tela odchádza. To čisté potom prijíma slezina a prenáša do celého tela, aby všetky tkanivá, orgány, tekutiny boli dobre zásobené. To kalné sa v podobe tráviacej kaše posúva do hrubého čreva, kalné šťavy sa dostávajú do močového mechúra, ktorý ich vylučuje v podobe moču. Tenké črevo prijíma časti potravy a tekutín a zvyšok ide do hrubého čreva.


Tenké črevo a emócie


Podľa čínskej medicíny sú emócie úzko prepojené so zdravím našich orgánov a energetickej rovnováhy v tele. Každý orgán je spojený s určitými emocionálnymi stavmi a prejavy, a malé črevo nie je výnimkou.


Schopnosť tenkého čreva rozlišovať čisté od nečistého platí aj na mentálnej, emocionálnej a duchovnej úrovni. V našom rýchlom svete je naša myseľ neustále zaneprádznená. Obrovský príliv informácií 24/7 a my musíme byť schopní rozhodovať, čo nám slúži a čo nie.


Máme zdanlivo nekonečné možnosti a to nám môže spôsobovať úzkosť. Zdravý systém tenkého čreva nám pomáha jasne vidieť naše možnosti a urobiť tie správne rozhodnutia. Dáva nám silu zistiť, čo je pre nás prínosné a čo nás už ťaží. Čo do svojho života prijmeme a čoho sa zbavíme? Čo by sme mali absorbovať a čo eliminovať?


Keďže sa neustále stretávame s toľkými možnosťami a neustálnymi vplyvmi z okolia, môže to byť pre tenké črevo preťažujúca úloha.


Keď je tenkté črevo preťažené, funkcia ostatných orgánov sa oslabuje. Keď už tenké črevo nedokáže správne vykonávať svoju úlohu filtrácie, môžeme sa ľahko zmiasť alebo byť neistí. Môžeme pociťovať ambivalenciu a cítiť sa stratení. Môžeme mať zahmlenú myseľ, nedokážeme robiť rozhodnutia alebo vyhodnocovať, čo a ako urobiť ďalej.


Aké kroky môžeme podniknúť pre podporu zdravia tenkého čreva?


  • Minimalizujte výskyt parazitov, škodlivých baktérií a kontaminantov v potravinách - dodržiavajte zásady dobrej hygieny potravín. Môžeme si urobiť aj antiparazitárnu kúru s vulkanickými minerálmi

  • Buďte obozretní v príjme rafinovaného cukru

  • Praktizujeme brušné dýchanie pre zlepšenie prietoku krvi do tenkého čreva

  • Dodržiavame pravidelný príjem kvalitných fermentovaných potravín a/alebo probiotík

  • Pravidelne príjímame kvalitný vývar


V júli sa na teba teším na bylinkovom kurze v prírode, v krásnom prostredí Vyhní. Zahĺbime sa do zdravia žien, budeme zbierať bylinky na rozkvitnutých lúkach, spracovávať ich do tinktúr a mastí. Prihlás sa, ak chceš zlepšiť tvoje zdravie a odhaliť psychosomatické príčiny tvojich problémov.





100 views0 comments

0907575629

Košice, Slovakia

  • facebook
  • instagram

©2023 by Bylinková Škola Matky Zeme. Všetky práva vyhradené. 

bottom of page