top of page

Mlganie olejom

Podľa prírodnej medicíny je stav ústnej dutiny odrazom celkového zdravia človeka. Jazyk je meridiánmi spojený s mnohými orgánmi, ako napríklad obličky, srdce, pľúca,...Mlganie, známe tiež ako oil pulling, je účinnou metódou detoxikácie ústnej dutiny a celého tela. Mlganie olejom bolo používané už v Ajurvéde (gandusha). Ide vlastne o prevaľovanie oleja (1 čajová lyžička) v ústach po dobu 20tich minút (na začiatku môžeme mlgať 5 minút a postupne dobu predĺžovať).


Mlganie olejom
Mlganie kokosovým olejom

V Indickej tradícii bolo súčasťou bežného života a zabezpečovalo prirodzenú ústnu hygienu. Archeologické výskumy dokazujú, že naši predkovia mali zdravé, silné zuby až do neskorého veku. Každá kultúra mala pri tom svoj vlastný spôsob ochrany zubov.


Liečebné účinky mlgania:

- Pomáha zastaviť ustupujúce ďasná

- Odstraňuje pach z úst

- Redukuje zápaly

- Posilňuje ďasná a lieči ich krvácanie

- Zaceľuje poprasakné pery

- Naštartuje imunitný systém

- Bieli zubnú sklovinu

- Vyťahuje toxíny a celkovo detoxikuje organizmus

- Uvoľňuje upchaté dutiny


Existuje 21 vedeckých štúdií dokazujúcich pozitívne účinky mlgania. V modernej medicíne je jeho zástancom doktor Karach a doktor Malachov.


Ako funguje?

Počas mglania sa v ústach aktivujú enzýmy, ktoré sú schopné vytiahnuť do oleja plesne, toxíny, ťažké kovy a iné mikroorganizmy. Tie sú vyťahované z ústnej dutiny a krvného riečisťa. Je potrebné dodržiavať dobu 20tich minút, keďže toľko približne trvá, kým sa krv z celého tela prečerpá cez ústnu dutinu. Takto dôjde k detoxikácii celého organizmu. Oil pulling vytvára antioxidanty, ktoré poškodzujú bunkovú stenu mikroorganizmov a zabíjajú ich. Olej priťahuje lipidovú vrstvu bakteriálnych bunkových membrán a spôsobuje ich vtiahnutie do oleja. Olej pokryje zuby a ďasná a potláča množenie baktérií a tvorbu plakov. Takto sa z ústnej dutiny odstránia baktérie vytvárajúce povlaky zodpovedné za zubný kaz, gingivitídu, parodontitídu a zlý dych. Ďasná sú ružové, zdravšie a vyriešia sa problémy s krvácaním ďasien. Mlganie tiež pomáha vyriešiť príznaky sucha v ústach a hrdle ako aj popraskané pery. Zuby sú belšie, dych čerstvejší, svaly a čeľuste ústnej dutiny sa stávajú silnejšími. Mlganie oleja zabraňuje vzniku zubného kazu, zápalu ďasien, ústnej parodontitídy a pomáha znižovať bolesť zubov, fixuje pohyblivé zuby a dosahuje silnú ústnu hygienu.



Ako na to?

- Požijeme jednu až dve čajové lyžičky oleja (kokosový alebo sezamový)

- Olej prevaľujeme v ústach 20 minút

- Olej neprehĺtame, ale vypľujeme ho po ukončení mlgania

- Potom ústa vypláchneme ústnou vodou (my si robíme vlastnú so soľou z Mŕtveho mora a esenciálnym olejom z klinčeka) a použijeme prírodnú zubnú pastu (takisto si ju vyrobme doma z kokosového oleja, zeolitu, kurkumy a esenciálnych olejov)

- Robíme to ráno, pred raňajkami

- Olej na konci mlgania by mal byť bielej farby a vodnatej konzistencie. Ak to bude potrebné, môžete olej vrámci dvadsiatich minút vymeniť za nový.


Aký olej?

Za studena listovaný kokosový alebo sezamový olej.


Na našich kurzoch sa dozvieme o mnohých spôsoboch detoxikácie. Tešíme sa na vás :)




3,927 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page