top of page

Objavujeme Tajomstvá Orgovánu: Jedlý, Liečivý a Magický Strom

Orgován (Syringa vulgaris), šeřík (cz) s jeho nádhernými kvetmi a jemnou vôňou, je obľúbenou súčasťou záhradného krajinného dizajnu po celom svete. Ale vedeli ste, že okrem svojej krásy má orgován tiež liečivé a kulinárske kvality? V tomto článku sa pozrieme na to, či je orgován jedlý, ako ho správne zbierať a použiť v bylinných liečivách.


Čas zberu:

Koniec apríla, máj


Čo zbierame:

lupene kvetov


Orgován a duchovné posolstvo

V mnohých kultúrach je orgován považovaný za symbol duchovnej čistoty a osvietenia. Jeho jemné kvety a sladká aróma nám môžu pomôcť vyčistiť myseľ a otvoriť srdce pre duchovný rozvoj. Jeho kvety nás inšpirujú k novým začiatkom a transformácii, zatiaľ čo jeho aróma nás pozýva do hlbokých priestorov nášho vnútra.


Je Orgován Jedlý?

Áno, orgován je skutočne jedlý, ale s niekoľkými výhradami. Hoci kvety sú všeobecne považované za bezpečné na konzumáciu v malých množstvách, zvyšok rastliny jedlý nie je. Takže si dáme pozor na to, aby sme pracovali iba s jeho kvietkami. Je to tak, preto, že jeho kôra, listy a plody obsahujú látku syringín, ktorý môže vyvolať alergické reakcie pri styku s pokožkou.


Zber Orgovánu

Ak chcete správne zozbierať kvety orgovánu, je dôležité vedieť, kedy a ako to urobiť. Najlepší čas na zber kvetov orgovánu je v období ich kvitnutia, ktoré sa obvykle vyskytuje na jar (máj, aj keď tento rok to už bol apríl) alebo na začiatku leta. Vyberte kvety, ktoré sú čerstvé a bez známok poškodenia alebo znehodnotenia. Pre zber kvetov orgovánu použite záhradné nožnice na odstrihnutie kvetov z vetvy. Vyhnite sa zberu kvetov z oblastí kontaminovaných pesticídmi alebo inými chemikáliami.


orgován, orgánový med, orgovánový olej


Použitie Orgovánu v Bylinných Prípravkoch

Orgován má v tradičnej bylinnej medicíne dlhú históriu používania vďaka svojim liečivým vlastnostiam. Tu sú základné spôsoby, ako môžete orgován použiť v bylinných prípravkoch:


  1. Tinktúra z orgovánu: Vytvorte silnú tinktúru z kvetov orgovánu macerovaním v alkohole. Tinktúra z orgovánu má protizápalové a antioxidačné vlastnosti a tradične sa používa topicky, teda na vonkajšie použitie (na liečbu kožných problémov, boľavých kĺbov natrieme kĺby a necháme pôsobiť, pri migréne na spánky). Kvety orgovánu vložíme do čistej, vysterilizovanej sklenenej fľaše. Naplníme 3/4 fľaše. Zalejeme ich 80% vodkou, tak aby alkoholom boli kvietky pokryté. Necháme lúhovať 2 týždne na tmavom a chladnom miste (nie chladnička!, dajte ju do komory, na chodbu, ...) Následne precedíme cez sitko alebo čisté plátno do zásobnej fľaše.

  2. Orgovánový med: kvietky orgovánu vložíme do čistej sklenenej násoby. Naplníme ju do 3/4 a zelejeme medom. Necháme macerovať 2 týždne na tmavom mieste. Následne používame (s kvietkami alebo bez- kvietky budete môcť odstrániť s lyžičkou, mali by "vyplávať na vrch"). Túto dobrotu používame do čaju, do pečenia, ako základ do sirupu či likéru. Môžeme si ho dať na palacinku, francúzske wafle, do kaší,...

  3. Sirup z Orgovánu: z orgovánového medu si môžeme jednoducho pripraviť aj výborný sirup! Stačí ak tento med skombinujeme s troškou vody a čučoriedkovým sirupom (môže to byť aj sťava z kompótu). Na 200 ml medu, pridáme 100 ml čučoriedkovej šťavy a 250 ml vody. Túto zmes dáme do chladničky na 24-48 hodín. Následne precedíme cez plátno a pridáme ešte zopár kvaliek limetky. Prelejeme do zásobnej fľaše. Skladujeme v chladničke 1 týždeň. Tento úžasný sirup si dáme do vody, do domácej zmrzliny, do letných drinkov.

  4. Orgovánový olej: Je výborným liečivom na boľavé kĺby, na kožné problémy, akné, na bolesti hlavy, na pozdvihnutie nálady. Používame ho na vonkajšie účely. Postup je opäť veľmi jednoduchý- kvietky vložíme do 3/4 sklenenej nádoby, zalejeme mandľovým/arganovým/olivovým olejom tak, aby olejom boli kvietky pokryté. Macerujeme aspoň 2 týždne na tmavom mieste. Následne precedíme cez čisté plátno do zásobnej fľaše. Olej vydrží cca rok v chlade.

Orgován je teda oveľa viac ako len kvitnúci strom; je to symbol krásy, transformácie a duchovnej obnovy. Jeho liečivé vlastnosti a spirituálna symbolika nám môžu pomôcť podporiť našu vnútornú pohodu a posilniť naše spojenie s prírodou.

Využi toto jarné obdobie na jeho zber a spracovanie, uvidíš, aké lahodné chute ti prinesie.


Iveta a Aurélia



55 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page