top of page

Ostropestrec Mariánsky

Updated: Jul 26, 2020


Meridiány, ktoré otropestrec zasahuje: pečeň, slezina, žalúdok.

Účinky ostropestreca: hepatoprotektívne, cholaogické, podporuje tvorbu materského mlieka.

Podľa tradičnej čínskej medicíny: používa sa hlavne pri nedostatočnosti čchi v slezine a pečeni. Prejavy sú nasledovné: malátnosť, letargia, anorexia, dyspepsia, bolesti hlavy, klbov, svalov, kontrakcie šliach, krátkodobé kožné výsevy, žihľavka, mierna teplota.


Podľa legendy mliečne mramorovanie listov vzniklo pri dojčení Ježiška, keď kvapka mlieka kvapla na jeho list. Je to jedna z najstarších liečivých rastlín. Hlavná účinná zložka je silimarín (flavonoidy). Používa sa na liečbu pečene, žlčníka, sleziny, žalúdka. Je to taktiež tonizujúci prostriedok pre slezinu, pečeň a žlčník, ako liek na žltačku akéhokoľvek pôvodu, na zlé trávenie, dyspepsiu, nechutenstvo, liečbu pobrušnice, bronchitídu, kašeľ, prekrvanie maternice, kŕčové žily.


Výťažok zo semien chráni pečeň pred otravami (huby, ťažké kovy...), chráni membrány buniek pred poškodením a posilňuje ich. Je nenahraditeľná pri toxickom poškodení pečene, pre alkoholikov, drgovo závislých.

Drogou sú plody – nesprávne označované za semená. Kedysi sa používali sa aj mladé listy a koreň.

Pôsobenie ostropestreca: pôsobí priamo na steny pečeňových buniek (i na steny väčšiny buniek v tele), stabilizuje a zosilňue ich štruktúru. Regeneruje pečeňové bunky. Likviduje voľné radikály (ako väčšina flavonoidov). Ak sa telo nedetoxikuje, hromadí sa v ňom veľa toxínov, obiehajú v tráviacom trakte, dostávajú sa do pečene– obiehajú medzi tráviacim traktom a pečeňou. Trvá to roky, kým sa otrava rozvinie. Ak sa podá silimarín- toxíny sa hromadia v pečeni a likvidujú sa tam, enterohepatálny obeh sa preruší.

Jeden zo spôsobov, ako ostropestrec regeneruje pečeň je jeho schopnosť podporovať syntézu bielkovín v pečeni. Tak pečeň môže reagovať na zvýšené množstvo toxínov a eliminovať ich.  Klinická prax dokázala, že ani veľké množstvo silimarínu nevyvolalo nežiadúce vedľajšie účinky alebo alergické reakcie. Spočiatku je možné, že pacient bude pociťovať mierne zhoršenie tráviacich ťažkostí – silimarín podporuje očistu tela.

Užívanie: pomleté semeno ostropestreca zmiešame 1:2 s mliečnym alebo hroznovým cukrom, užívame 2-4 ČL denne. Dávku si vyrobíme len na dva-tri dni, lebo rýchlo oxiduje a znehodnocuje sa.

Tinktúra – 4 x denne 30-35 kv.

Zber semien– uprostred leta, keď sú zrelé, nafilaové, keď kvety odkvitú a otvoria sapred tým. Kvalitné semená musia byť lesklé a tmavé, matné sú prijateľné, ale menej kvalitné. Tinktúra má žltú farbu.

Vhodné kombinácie: benedikt lekársky, lastovičník väčší, horec žltý, vachta trojlistá, koreň púpavy, koreň čakanky, pýr, žito, jalovec, borievka, javor, rozmarín, čierna ríbezľa, pivónia bielokvetá, kalina obyčajná – pri kontrakciách šliach.


789 views0 comments

0907575629

Košice, Slovakia

  • facebook
  • instagram

©2023 by Bylinková Škola Matky Zeme. Všetky práva vyhradené. 

bottom of page